Grönsaksodlingen i Pukhult


- Hållbart & härodlat i liten skala  -

Är du intresserad av att köpa närodlade grönsaker, nu har du möjligheten!

Odlingen 2022

Odlingen 2021

Jan-Mars: Förra våren plöjde vi hela ytan med häst. Kommande höst skaffade vi fyra linderödsgrisar som fick gå och böka på samma yta. Nu under vårvintern  är det hög tid att starta igång förberedelsarna för odlingarna i Pukhult. Såddplanering pågår för fullt och en större fröbeställning är gjord. Grisarna har gjort ett toppenjobb på den blivande odlingsytan, dom har gått och bökat i jorden under hela hösten och vintern, Så snart vintern och kylan har passerat ska det grundgödslas med stallgödsel från våra hästar. Under mars kommer fältet att harvas och därefter ska bäddarna ställas i ordning. Därefter ska det krattas/jämnas till inför sådder och utplanteringar längre fram under våren. 

April-maj

Bäddarna tar form, 32 stycken totalt, indelade i skiften om 8 stycken i varje. Bäddarna mäter 20 meter x o,8 meter med gångar mellan. Allt är gjort för handkraft utan maskiner. Tanken med de olika skiftena är att använda en växtföljd som passar varje gröda utifrån näringsbehov, men även för att undvika jordburna sjukdomar som kan följa om man odlar samma gröda på samma ställe år efter år (ex klumprotsjuka).

Juni-Juli

Nu planteras det ut för fullt, olika sorters grönsaksplantor som dragits upp från frö inomhus eller i tunnelväxthuset. Sallat, sockerärtor, olika sorters kål, brytbönor mm. De första frilandssådderna börjar växa i början av juni, även ogräset börjar växa.  

De första morötterna och löken börjar ta form och går snart att skörda som knipplök/knippmorötter. Sallaten är jättefin och smakar riktigt gott. Sockerärtorna börjar ge skörd och bönorna blommar för fullt. 

Augusti

Nu går mer och mer att skörda i bäddarna, Kålrabbi, morötter, lök, ärtor, squash, gurka, dill och persilja, betor av olika slag och massor av bönor.  

Under den senare delen av augusti börjar broccolin vara skördeklar och blev stor och fin. Även majsen börjar bli skördeklar. Förhoppningsvis blir det även en del kålhuvuden att skörda så småningom, om inte kållarverna har hunnit före. Det enda skydd mot dessa rackare är kålnät som ligger på plantorna hela säsongen. Man kan använda biologiska medel som är godkända för ekologisk odling men det får bli nästa säsong. 

September

Skörden fortsätter så länge det finns något att skörda. En del kommer att lagras i jordkällare. 


4-5 september ska vi vara med på Östgötadagarna!

'Hoppas ni vill komma förbi och säga hej och kanske handla lite grönsaker.